Alle 3v laikarotuisten koirien hakuominaisuudet hirvenhaukkukokeissa koekausilla 2012-2022 (päivitetty: 2022-11-18)

Vuoden viimeiset laikarotuisten koirien arvokisat ovat lähestymässä, ja tästä johtuen heräsi mielenkiinto tarkastella nuorten (alle 3v) laikarotuisten koirien hakuominaisuuksia koekausien 2012-2022 osalta. Tavoitteena ehkä löytää ne koirien helmet, joilla on ollut jo nuorena oikeat elkeet työmaalla touhuamiseen (toim. huom., toisilla roduilla nuoren koiran määritelmä voi olla hieman tiukempikin…). Lisäksi materiaalista on rajattu pois ne koira, joilla ei ole tuohon ikään mennessä ollut vähintään 4 hakulenkkiä käytettäväksi keskiarvojen laskentaan.

Niin taikka näin, pistetäämpä ”Kaikkien aikojen”(edellisen 10v) top 50 jiiriin, eroteltuna nartut ja urokset toisistaan. Taulukoita on kaikkiaan kolme, ensimmäisenä rivitetään nopeimmat, sitten pisimmällä linnuntietä käyvät (eli hakuetäisyys) ja lopuksi pisintä matkaa taittavat koirat (hakumatka).

Ja kuten aina tilastojen kanssa, jos se näyttää liivan hyvälle, niin se todennäköisemmin on liian hyvä ja toimittaja suosittelee tarkastelemaan koepapereita yksitellen *mahdollisten* väärinkirjausten johdosta :).

Materiaalista voi kuitenkin roduista kiinnostuneet, ja mahdollisesti pentukaupolle tirkistelevät, miettiä itselleen lupaavinta aihiota hirvimetsille koulutettavaksi. Hakeva koira yleensä parantaa löydön mahdollisuuksia jne… Taulukoiden avulla voi myös löytyä jalostuksellisestia ajateltuna uudempiakin yhdistelmiä rodun eteenpäin viemiseksi.

Toisaalta tilastojen valossa on mahdollista arvioida myös yleisesti laikojen hakuominaisuuksia vrt esim. muut valtarodut, jotka on erityisesti jalostettu hirvenmetsästykseen ja koiran passaa kellon ympäri metsässä touhuilla.

Vastaa, vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s