Astutukset ja Pentuesuunnitelmat

Periaatteet:

Kennel Bear Caliber toteuttaa jalostusperiaatteita sekoittaen Suomen Laikajärjestö Ry:n jalostusohjelmaa (linkki tarkistettu 27.9.2021) puhtaaseen todennettuun tietoon nojautuvaan faktaan.

Se ei aina ole kovin tuottoisaa, mutta ainakin kasvattaja voi sanoa tehneensä aina parhaansa jos/kun pentuja maailmalle tuuppaa.

Siksipä pentueita suunnitellaan aina ensisijaisesti TERVEYS edellä. Tästä johtuen yksikään Kennel Bear Caliberin etuliitettä kantava koira ei saa alkuaan koirista, jotka eivät olisi lonkka- (väh A/A) ja kyynärkuvattu (väh 0/0) ja polvilumpioluksaatiosta puhtain paperein selvinnyt sekä MyDogDNA(tai vastaava) -geenitestattuja sekä terveeksi todettuja*. Eikä yksikään jalostukseen käytettävä koira ole alle 3v.

Lisäksi jokaisen koiran tulee olla suunniteltu KÄYTTÖKOIRAKSI metsästykseen, mielellään usemmalle kuin yhdelle riistalajille. Näihin lasketaan metsäkanalintu, pienpedot, hirvi, karhu, villisika jne – ja näille toimimisesta tulee olla dokumentaatiota; joko Suomen Kennelliiton ohjeistaman koemuodon mukaisesti tai oikeaksi todennettujen tallenteiden muodossa (esim. tutkapantojen seuranta-dataa joka on julkaistavissa tällä sivustolla).

Ja jos jotain on oppinut, niin Suomen Kennelliiton alaisista näytelmistä se vaadittava H koiran ollessa yli 15kk ikäinen.

Yksikään pentu ei lähde maailmalle tästä kennelistä ilman geenitestitulosta matkassaan – jos pennunottaja kokee sen turhana asiana, ei hänestä tule kennel Bear Caliberin pennunottajaa. Näin varmistetaan, että kasvattaja on tehnyt kaikkensa luovuttaakseen mahdollisimman terveystaustoiltaan selvitetyn koiran kasvamaan kohti käyttötarkoitustaan sen hetkisen parhaimman tiedon mukaisesti.

* Kennel Bear Caliber käyttää mielellään esim. glaukooma-silmänpainetaudin kantaja-koiraa jalostukseen, jos syntyvällä pentueella on antaa itäsiperianlaikojen jalostukseen niin paljon hyviä ominaisuuksia että se rahallinen riski kannattaa ottaa. Huonolla tuurilla pennut on kaikki kantajia, mutta yksikään näistä ei tule sairastumaan – eikä tule olemaan käytössä jalostukseen, tämä tulee mahdollisesti pennusta kiinnostuneen tiedostaa. Kantaja-koiranpennut tullaan myös hinnoittelussa siten huomioimaan.

Tämänhetkiset jalostussuunnitelmat (27.09.2021):

Eräjätkän Ora: (linkki jalostustietojärjestelmään) ei astutussuunnitelmia. Jos Oralla teetättäisi pennut, niin jopa vaan pennunottajalla olisikin ratkiriemukasta etsiä sille pennulla astutuskumppania 3v. päästä. (Sukukatokertoimet alkavat itälaikoillakin olemaan aika ikävää katsottavaa, nousevasta sukusiitos%-paineesta puhumattakaan).

Vaarti/Väärti: (osaomistus; linkki jalostustietojärjestelmään). Kolmen toisen osaomistajan teetättämien astutusten jälkeen tanssikortissa on tilaa vain seuraavat kriteerit täyttävälle jalostusparille:

Nartun tulee olla täysin venäjänsukuinen (ei yhteisiä sukulaisia Väärtin kanssa 4 sukupolveen asti), koepalkitulla (vähintään HIRV3/LINT3 tai hyväksytty KARH-taipumuskoe), terveystutkittu (lonkat A/A, kyynärnivel 0/0, polvilumpioluksaatio 0/0, ja eläinlääkärin tekemä, koiran terveeksi toteava MyDogDNA-geenistesti, tulokset uroksen omistajille tiedoksi). Näyttelyistä tulee olla vähintään laatuarvostelu H koiran täytettyä 15kk. Astutuspalkkio: Kennel Bear Caliber-kasvattajanimen omistaja valitsee syntyneestä pentueesta heti mahdollisen nartun omistajan itselleen ottaman pennun jälkeen seuraavana pennun (joka tulee olla eläinlääkärin terveeksi toteama). Rahakorvaus ei ole mahdollinen. Kaikki astutukseen liittyvät dokumentit mm. nartun astutukseen hyväksyntä Omakoira-järjestelmässä, astutussopimukset yms. etukäteisdokumentaatio yms. tulee olla tehtynä kaikkien osapuolten kanssa kirjallisena/Omakoira-järjestelmässä vähintään kaksi viikkoa ennen aiottua astutusta.

Tulevaisuuden tavoitteet:

Kenneliin tullaan sijoittamaan jatkossa vain vierassukuisia itäsiperianlaikoja. Tästä johtuen katse on kovana kohden itänaapuria ja siellä olevia mahdollisuuksia. Saa vinkata jos on ehdottaa hyvää uutta verta otettavaksi kasvamaan ja eteenpäin vietäväksi. Tässä kennelissä ei ainakaan ole yrittämisestä jäänyt hommat kiinni….