Havaintoja ja selvittelyjä – Koiratarha (rivari)

Karhuvartijan saagaan mahtuu monenmoista, ja niin myös päästään kokeilemmaan koirien kanssa oloa ns. kaupunkiolosuhteissa.

Tuskimpa ollaan ainoita, joten laitetaampa tästäkin hieman dokumentaatiota jälkipolville tiedoksi.

Lähtötilanne on siis omistusasunnoksi hankittu rivitalo-kaksio, missä on rakentamisvaiheen jälkeen täysin koskematon takapiha. Kyllähän siihen rakennuttaja nurmen iski, mutta vesi seisoo kuitenkin tiluksilla.

Ennen kuin pääsi edes haaveilemmaan minkäänlaisesta tarhaviritelmästä, niin tottakai tähän piti hankkia hyväksyntä muilta taloyhtiön osakkailta. Onneksi pienten neuvonpitojen jälkeen lupa heltisi, kuitenkin ihan ilmeisillä saatesanoilla ettei sitä elämän ääntelyä sitten ihan mahoton saisi kuulu jos koira päiviä on pihalla. Tässä tilanteessa otetaankin sitten tutkapannat hyötykäyttöön jos näin on syytä epäillä… Perusteluissa taisi eniten viedä asiaa eteenpäin se että korkea häkki on molemminpuolinen etu, tuo myös varmuutta vastapelurille ettei se sesse pääse sinkoilemmaan toisten pihoille vaikka kuinka haluaisi. Lisäksi häkin reunusten alle tulee laatat siten että naapurin puolelta pääseepi ruohonleikkurilla sen päältä ajelemmaan halutessaan.

Tässä on ensimmäisen vaiheen ”raaka” versio mitä pihaan tulee, pihasuunnittelija suunnittelee sitten toteutuksen näiden rajoitteiden mukaisesti:

Takapihan rajoitteet

Kulkuväylä pittää olla että naapurit pääsevät omille pihoilleen kulkemaan.

Aitaelementit ovat samaa jo aikaisemmasta tarhaprojektista tuttuje Jämpti Pro MAXI:ja, lisäksi otettiin hieman matalampi 1m ovielementti täydentämään tarhaa että saapi jotenkuten tolokusti tuon pihan käytettyä hyötyyn.

Kesän kiireisen vuoksi pihaprojekti voi olla päällänsä lähempänä syksyä, mutta tulipa kuitenkin tilattua jo ”joutessaan” nuo elementit,

Aitaelementtejä 6 kpl: (https://www.vipstore.fi/Jampti-Pro-Kuumasinkitty/ekauppa/pP0331/&category=Koiratarhat%20ja%20kopit), hintaa näille aitaelementeille kertyi 690€

Yksi 100cm leveä ovi-kappale (https://www.vipstore.fi/Jampti-Pro-Kuumasinkitty-ovi/ekauppa/p50192/&category=Koiratarhat%20ja%20kopit), hintaa 99€

Ja kopiksi saman valmistajan koirankoppi (https://www.vipstore.fi/Jampti-lampoeristetty/ekauppa/p50055/&category=Koiratarhat%20ja%20kopi). Hintaa kopilla 720€. Eikai sitä kunnon harrastuksen kanssa halvalla tarvihekkaan päästä… Mutta näille materiaaleille on taattu pitkää ikää valmistajalta, ja hyväksi on aitaelementit koettu aikaisemmasta projektista.

Tuotteet saapuivat 5 arkipäivän sisään Rovaniemelle, joten ei pahakaan toimitusaika.

30.8.2019. Juuri parahultaan kun ollaan viikonlopuksi lähtemässä Oran kanssa Taiga-haukkuihin ja hirvenmetsästyksen aloitukseen Pelloon… Niin maa-aines ja pihalaatoitus tulevat kotipihaan. Suunnitelmaksi muodostuu että viikonlopun aikana urakoija käy pihhan kaivamassa siten että saadaan parempi sorakerros kivituhkan alle ja pihakivien ladonta suoritettua. Se kun on ammattilaiset asialla niin jo alkaapi tapahtua. Ja itse ei tarvihe muuta kuin latoa rahaa tiskiin ja harrastella muualla, pois tieltä ;).

KUVIA:

Takapiharemontti ENNEN 30.8.2019
Kuva ennen pihanmuokkausta ja kivien ladontaa (perjantai 30.8.2019)

 

Takapiharemontti JÄLKEEN 1.9.2019
Kuva jälkeen pihanmuokkauksen ja kivien ladonnan (sunnuntai 1.9.2019)

 

Takapiharemontti JÄLKEEN 2.9.2019
Kuva jälkeen JÄMPTI PRO -tarhaelementtien laiton (maanantai 2.9.2019)

 

Tarkoituksena on että istutuslaatikoihin laitetaan kasvit vasta keväällä 2020.

Kustannukset:

Pihasuunnittelu: 250 € (huom! kotitalousvähennyskelpoinen!)

Pihatyöt (6h muu kuin kiveyksen laitto/maanmuokkaus): 270 € (huom! kotitalousvähennyskelpoinen!)

Muurikivet + betonilaatta + rahti: (700 € + 130 € + 650 € =) 1480 €

Maanmuokkaus (kaivinkonepalvelu+kuljetusmaksu <10km): (288 € + 124 € =) 412 € (huom! ensimmäinen kotitalousvähennyskelpoinen!)

Kalliomurske (0-32mm): 217 €

Mullat, siemenet ja eristeet: 515 €

Pihakivien ladonta: 1 500 € (huom! kotitalousvähennyskelpoinen!)

Kokonaissumma ”pihalle” ilman koiraan liittyviä itemeitä (häkkimoduulit ja koppi + kasvit): 4644 €

Kokonaissumma ”koirapihalle” (ilman istutuksia): 6153 €

Yhteenvetona: Allekirjoittanut ei käytännössä käsiään sotkenut tässä urakassa ollenkaan. Pihan käytettävyys koiralla tahi ilman parani huomattavasti. Tarvittaessa/halutessa aitaelementit saa pois yhdellä avaimella ja koirankoppikin kestää liikuttelua tilukselta toiselle. Tällöinkin jäljelle jää siisti ja ”jämäkkä” piha lisäämään rivitalon ”käyttöneliöitä”. Ei voi olla kuin tyytyväinen, ja vaikka hintaa tälle tulikin ihan napakasti, niin hartiapankista ei tämänkaltaiseen urakkaan olisi nyt riittänyt enää katetta.

Koiratarha rivariin - valmis
Koiratarha rivariin -projekti saatiin päätökseen syksyn aikana, kun JÄMPTI-koirankoppi saatiin paikoilleen tarhan vasempaan nurkkaan. Keväällä 2020 on aika tehdä istutuksia ja grilli löytää paikkansa kiveyksen vasemmalta nurkalta. Nyt passaa ❤

Sitten kun olen vanha ja rikas, niin pistän siihen järvenrantatontille [naapurit väh 2km päässä] sen kennelrakennuksen 😉