Geenitestaus

15.09.2020 TÄRKEÄÄ! MyDogDNA-palvelun siirtyessä Wisdom Panel:n alle ei seuraavat toiminnot enää toimi/näkymät ole samanlaisia. Valitettavasti Karhunvartijan.com -ei ole juuri nyt teetättämässä geenitestiä nähdäkseen uuden testauspalvelun sisältöä sen tarkemmin. Palaamme asiaan jatkossa paremmin.

(tahtoo sanoa, että sivuston lopussa olevat linkityksetkään eivät enää toimi!) – Anu

 

Koiran tulosten julkiseksi saattaminen 09072019
Kuinka saat koirasi MyDogDNA-tulokset julkiseksi? Kirjaudu koirasi tietoihin tulosten saavuttua ja ks. kuvasta oikeat kohdat jako-ominaisuuden aktivoimiseksi. Oikein innokkaat voivat laittaa tiedot jakoon myös Facebook:n omalla kuvallisella versiollaan (tätä ennen kannattaa liittää koiran tietoihin kuva koirasta niin näyttää vieläkin paremmalle 🙂 )

 

Koiran kokotiedot 0907201
Ohjeet kuinka voit lisätä koiralle myös paino- ja säkätiedot. Nämä on mielenkiintoisia lisiä selvitellessä koirien koon periytyvyyttä versus ympäristön tuomaa vaikutusta (kuten esimerkiksi ruokinta ja liikunta)

 

Kuinka aktivoida Breeder työkalu MyDogDNA 09092019
Mielenkiintoinen lisä on myös kurkata kuinka matemaattinen koneäly etsisi ”parhaan” jalostusparin BREEDER-työkalua käyttävien koirien kesken. Tietokone pystyy hahmottamaan kolmulotteista monimuotoisuus-karttaa hieman ihmissilmää paremmin, niin onhan tämä ihan hauska lisä, mutta vielä jalostusvalintoja tehdessä aika pienellä merkityksellä

 

TAUSTAA:

Alkukesästä 2019 Karhunvartijan/Bear Caliber:n puolesta Anu oli aktiivisesti järjestämässä Henna Lintulahden kanssa Pelloon tapahtumaa, missä yhtenä kantavana ajatuksena oli saada ihmisiä aktivoitumaan geenitestauksesta uutena jalostuksellisena työkaluna. Tapahtuma lyhykäisyydessään onnistui erittäin hyvin, ja uusia JULKISIA geenitestituloksia saatiin itäsiperianlaikoista 30 kpl. Toisaalta, odottamatonta rotua harrastavalle, ei-jalostusneuvojan statuksella olevalle, oli se että näistä koirista kaikkiaan neljästä löytyi glaukooma (silmänpainetauti) -kantajageenit. Tulos toi päivänvaloon ns. isiemme erheet, joita tämän päivän koiranomistajat joutuvat selvittelemään ja ratkomaan.

On totta, että itäsiperianlaikat, kuten moni muukin ”alkukantainen” koirarotu on lähtökohtaisesti ajateltu erittäin terveenä rotuna ja siten huolivapaana ratkaisuna. Tosiasiallisesti monessa muussa metsästyskoirarodussa on jo vuosia sitten herätty keskustelemaan koirien geenitestauksesta vakavien perinnöllisten sairauksien leviämisen estämiseksi. Näistä mainittakoon suomenajokoirien pentuiän ataksia, harmaa norjanhirvikoiran glaukooma ja verkkokalvosairaus kuin myös karjalankarhukoirien luustosairaudet (mitä myös harmailta norjanhirvikoirilta on löydetty). Lisätietoa rotukohtaisista löydetyistä sairauksista mm. MyDogDNA-sivustolla (linkki, huom! muuttamalla rotua voit tarkastella muitakin kuin itäsiperianlaikan listausta).

Miksi asiaan tulisi sitten perehtyä? Lähestytään asiaa ensin sitä kautta mikä tuntuu vievän rodun jalostusta nopeiten eteenpäin, eli raha. Uuden terveystutkimustyökalun käytön alettua on huomattu että erilaisten tautien kantajien määrä onkin isompi kuin ”haluttu”. Ja mm. itäsiperianlaikoilla todetun glaukooman periytyvyys on sitten mallia parempaa lottoa, eli käytettäessä tietämättömyyttään tahi tietoisesti toisena jalostuskumppanina glaukooman kantaja-koiraa, on pentueella 50:50 mahdollisuudet jatkaa geenin kantajina. Lyhyelläkin matematiikalla laskettuna riskit siihen että joku kaunis kerta kahta taudin kantajaa käytetään yhteen kasvaa kiihtyvällä käyrällä. Rahan vaikutus tulee eteen erityisesti silloin kun uusi koiranomistaja testauttaa noin 800-1200€ ostamansa pennun ja havaitsee että koira on taudinkantaja ja siten sen käyttömahdollisuudet jalostuksessa romahtavat. Kuka silloin maksaa ja mitä? Olisiko tilanne voitu ennaltaehkäistä jo aikaisemmin ja kenen velvollisuus se on? Voidaanko enää tänä päivänä antaa jalostussuosituksia yhdistelmille, missä molemmat koirat eivät ole geenitestattu?

Ja aasinsillalla päästäänkin siihen tärkeämpään syyhyn, eli koirien terveyteen. Glaukooman POAG-versio (linkki MyDogDNA -dokumenttiin, lisätietoa taudista, ladattu 09.09.2019) hyvänä esimerkkinä aiheuttaa koirille 2-5 vuoden iässä kovaa kipua, mikä voi tietämättömän silmään esiintyä vihaisuutena. Kuinka monta koiraa onkaan lopetettu kyseisellä syyllä tietämättä oireilun taustalla olevaa oikeaa syytä? Lisäksi koira lopulta sokeutuu hoitamattoman silmänpainetaudin johdosta.

Edellä kuvailtu tilanne tilastotieteineen ja sairaine koirineen tulee eteen vain silloin kun koirien perimästä ei oteta selvää. Aikaisemmin tämä ei ollut mahdollista, jolloin tuli turvautua siihen tietoon että koira on terve (yleensä koirat ovat varsin terveitä jalostusiässä 3-7v). Resessiivisesti periytyvien tautien, kuten glaukooman osalta, geenin kantajakoirat ovat terveitä syntymästä hautaan. Tänä päivänä testaus on kuitenkin mahdollista, ja varsin aikaisessa vaiheessa.

KUINKA VOIN TESTATA KOIRANI PERIMÄN?

Lyhyestä tarina kaunis, karhunvartijan suosittaa käyttämään suomalaista MyDogDNA-palvelua. Muitakin varmasti on, mutta tämä sivuston teksti ja ohjeistus perustuu heidän tarjoamaan palveluun. Merkityksellistä on, että testin suorittaa ns. valtuutettu näytteenottaja, eläinlääkäri tai muu MyDogDNA:n valtuuttama henkilö. Jääpi ne Esson puheet jälleen kerran pienemmälle arvolle.

Ajantasaiset hintatiedot ja testipaketit löydät osoitteesta www.mydogdna.fi. Kannattaa myös kysäistä josko rotujärjestö olisi neuvotellut omia kamppanioita testaukseen liittyen, tällä hetkellä (syyskuu 2019) Suomen Laikajärjestön jalostusneuvonta tarjoaa alennuskoodia testaukseen, sole ku soittaa ja kysästä!

MITEN TESTITULOKSIIN TULISI REAGOIDA?

Seuraava teksti on täysin allekirjoittaneen omaa näkemystä tämänhetkiseen tilanteeseen (ja tätä on pohdittu aikaisemmin omassa blogitekstissään, linkki). Seuraava kuva koittaa kertoa 10 000 sanaa tiivistettynä…

Mendelin säännöt koiraesimerkein update 29082019

Eli, jos tuloksissa todetaan että testattu koira on terve, alles good, eli kaikki hyvin! Jos testituloksista käy ilmi että koira on kantaja resessiivisesti peittyvälle taudille, niin huoli pois, koira pysyy terveenä taudin suhteen aina hautaan asti. Kuitenkin taudinkantajien suhteen tulee jalostusmielessä kiinnittaa huomioita seuraaviin askelmerkkeihin; jos koira on oikeasti hyvä, ulkomuodollisesti sekä käytössä, ja haluaisit sukua jatkettavan eteenpäin, niin tee paritusvalinta siten että käytät vain ko. taudin suhteen tervettä partneria. Tällöinkin tiedossa on koko pentueen testautus siten että todennäköisyyksien perusteella puolet pennuista tulee tautia kantamaan (ja tällöin koiralla on jo lähtökohtaisesti enemmän haastetta jatkossa jalostuskäytön kanssa –> vähintään hinnanalennus koirasta, mahdollisesti muut sopimusasiat esim EJ-rekisteriin laitosta tms). Olisi suotavaa että kyseisen kaltaisesta pentueesta lähdettäisiin viemään eteenpäin terveiksi testattuja yksilöitä ja siten pidettäisiin kyseinen sukulinja vaihtoehtona jatkossakin rodun monimuotoisuuden ylläpidossa.

No entäpä jos koira todetaan alttiiksi taudille (eli käytännössä tulee tautiin sairastumaan). Ei hyvä, tilanne on erittäin valitettava ja tulee toivottavasti johtamaan mahdollisuuksien mukaan koiran vanhempien testaukseen sekä mahdollisten sisaruskoirien omistajien tiedottamiseen olemassa olevasta tautiriskistä. Lisäksi taudinmukainen hoito tulee eteen jossain vaiheessa, ennakoinnilla koira voi elää varsinkin hyvän elämän hoitotasapainon löytyessä.

Avoimuus ja tietojen julkisuus ovat käytännössä ainoa oikea tapa pitää rodun jalostus vahvalla pohjalla. Vahinkoja sattuu ja kaikkia työkaluja ei ole ollut aikaisemmin käytössä, mutta tänä päivänä testaamattomien koirien parittaminen on eräänlaista venäläistä rulettia. Tätä kirjoittaessa syksy on jo alkanut ja suurin osa itäsiperianlaikojen astutuksista käynnistymässä, mutta toivon todella että jokainen erityisesti astutusta suunnitteleva teetättää koirilla geenitestauksen tai vaihtoehtoisesti pentua harkitseva osaa vaatia koirilta geenitestauksen. Kesän aikana olemme saaneet todeta monta pirullisen ikävää tilannetta missä koirayksilöihin on investoitu merkittäviä summia näyttely- ja koekäyntien muodossa ja yhdessä hetkessä koiran arvo jalostumielessä on tipahtanut nolliin. Vielä sitä jotenkuten B:n tai C:n lonkillakin jalostusta voi jatkaa eikä koiran arvo tee samankaltaista mahalaskua kuin kantajan tulos geenitestissä. Tätä tilannetta ei toivo kellekään enää vuonna 2019.

Lopuksi vielä kaikkien geenitestattujen ja tulosten julkiseksi laittaneiden itäsiperianlaikojen listausta, urokset ja nartut erikseen. Jalostuksessa huomiota vaativat koirat merkitty boldauksella. Taulukossa italicsilla on korostettu koirat joiden geenitestausta ei ole suorittanut valtuutettu näytteenottaja.

Päivitetty 22.08.2020

TAULUKKO

UROKSET
Koiran nimi
Linkki
MyDogDNA-
geenitestin
tuloksiin
Linkki KoiraNet
-jalostustieto
-järjestelmään
(Kennelliitto)
NARTUT
Koiran nimi
Linkki
MyDogDNA-
geenitestin
Linkki KoiraNet
-jalostustieto
-järjestelmään
(Kennelliitto)
AtlasLinkkiKoiraNetVarjagin AkkaLinkkiKoiraNet
Pierkulinharjun AtosLinkkiKoiraNetKairan Akan AquilaLinkkiKoiraNet
Laitalaikan EemosLinkkiKoiraNetHundåns CelineLinkkiKoiraNet
Riistavietin HaltiLinkkiKoiraNetNorthrebel AlmazLinkkiKoiraNet
IzjaslavLinkkiKoiraNetRiistavietin HallaLinkkiKoiraNet
Riistavietin JätkäLinkkiKoiraNetKorpipuron HallaLinkkiKoiraNet
KapuLinkkiKoiraNetIrjaLinkkiKoiraNet
KunkkuLinkkiKoiraNetRajajoen IrinaLinkkiKoiraNet
Lentäjänpojan LukaLinkkiKoiraNetGleizz IrgaLinkkiKoiraNet
Naavan IrbisLinkkiKoiraNetRiemulan JännäjuttaLinkkiKoiraNet
Pekkakosken PyryLinkkiKoiraNetKetunpojan NadjaLinkkiKoiraNet
Riemulan VitjaLinkkiKoiraNetIsovuoman ItaLinkkiKoiraNet
Huntersheart Brown BearLinkkiKoiraNetAhmarakan KaraLinkkiKoiraNet
RemuLinkkiKoiraNetLentäjänpojan KaroLinkkiKoiraNet
DikarLinkkiKoiraNetIsovuoman KatariinaLinkkiKoiraNet
Hirvasharjun PabloLinkkiKoiraNetKatajatöyrän KalasnikovLinkkiKoiraNet
RokkaLinkkiKoiraNetTinttaraisen QerttuLinkkiKoiraNet
Lapintytön ArtosLinkkiKoiraNetHirvasharjun TyttiLinkkiKoiraNet
Pukkimäen RytiLinkkiKoiraNetMistywood´s Anna KareninaLinkkiKoiraNet
Sukoivan SarekLinkkiKoiraNetPimuLinkkiKoiraNet
Korpi Kyyneleen BizarroLinkkiKoiraNetSiltamiehen Lonely DJLinkkiKoiraNet
Siltamiehen ChastaLinkkiKoiraNetTaipaleenvuoman LunaLinkkiKoiraNet
Rämynperän RicoLinkkiKoiraNetRiistavietin NalliLinkkiKoiraNet
Hirvasharjun ToukoLinkkiKoiraNetNoraLinkkiKoiraNet
ValkkoLinkkiKoiraNetEräjätkän OraLinkkiKoiraNet
BalthazarLinkkiKoiraNetRiistavietin PamsuLinkkiKoiraNet
VaartiLinkkiKoiraNetPandaLinkkiKoiraNet
ZuidLinkkiKoiraNetKatajatöyrän MimiLinkkiKoiraNet
Riitun JamiLinkkiKoiraNetHirvasharjun PipsaLinkkiKoiraNet
Kerttukorven IiroLinkkiKoiraNetTyrskyrannan RallaLinkkiKoiraNet
N-PekoLinkkiKoiraNetMursuviiksen GojiLinkkiKoiraNet
Huntersheart JahtiLinkkiKoiraNetVillivalon SaagaLinkkiKoiraNet
Siltamiehen NiesiLinkkiKoiraNetSallaLinkkiKoiraNet
Katajatöyrän IgorLinkkiKoiraNetVillinpellon TaraLinkkiKoiraNet
Riistavietin HaadesLinkkiKoiraNetVarjagin ThoraLinkkiKoiraNet
GradLinkkiKoiraNetSuojarannan VenlaLinkkiKoiraNet
UrakLinkkiKoiraNetVarjagin ViimaLinkkiKoiraNet
Huntersheart IlvesLinkkiKoiraNetLapintytön BiggaLinkkiKoiraNet
Soidinahon Wertti LinkkiKoiraNetKatajatöyrän JuliaLinkkiKoiraNet
Siltamiehen NjallaLinkkiKoiraNetKatajatöyrän HillaLinkkiKoiraNet
Hanhivirran BorizLinkkiKoiraNetHuntersheart GennadiyaLinkkiKoiraNet
Huntersheart IlmariLinkkiKoiraNetKatajatöyrän IslaLinkkiKoiraNet
Katajatöyrän KasanovaLinkkiKoiraNetTinttaraisen Quatro LinkkiKoiraNet
BayaLinkkiKoiraNet
Katajatöyrän LaraLinkkiKoiraNet
TaigaLinkkiKoiraNet
Soidinahon WirtaLinkkiKoiraNet
Korpipuron HillaLinkkiKoiraNet
Mursuviiksen MilanaLinkkiKoiraNet
Tinttaraisen XenaLinkkiKoiraNet
Korpipuron HelmiLinkkiKoiraNet
IskraLinkkiKoiraNet
Katajatöyrän JelenaLinkkiKoiraNet

 

Yksi kommentti artikkeliin ”Geenitestaus

  1. Päivitysilmoitus: Uusi Havaintoja ja selvittelyjä -osio: Geenitestaus – Karhunvartijan blogi / kennel Bear Caliber

Vastaa, vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.