Geenitestaus on viime vuosina nostanut päätään monessakin eri koirarodussa erityisesti terveyttä uhkaavien sairauksien poistamiseksi roduista. Itäsiperianlaikojen osalta erityisesti glaukooman taustalla olevat POAG-muunnokset ovat olleet esillä (beaglen ja harmaan norjanhirvikoiran versiot). Vuonna 2019 nämä havaittiin MyDogDNA-testikittien avulla muutamista koirista ja selvitystyö oli lähteä oikein kunnolla lentoon; kunnes MyDogDNA yrityskauppojen jälkeen muuttui likimain mahdottomaksi käyttää. Ja kun käytettävyys taas palasi (Wisdom Panelin nimikkeellä), niin eipä sitten enää ko. POAG-testiä ollutkaan enää käytettävissä (ja mikä parasta, aikaisemmin taudin kantajaksi todetut koirat muuttuivatkin ko testillä takaisin terveiksi…).
Noh, mitä ilmeisemmin tilanne oli itäsiperianlaikojen testauksen kannalta aikalailla kuraa. Kun aikaisemmat testit osoittivat että suomalaisessa koirakannassa on ainakin kahden eri alkuperän POAG-kantajuutta, niin geenitestejä olisi pitänyt yksittäin tehdä näistä molemmista ”ihan varmuuden vuoksi” ainakin niiltä ilmeisiltä riskikoirilta. Yhdellä kädellä on laskettavissa ne ihmiset jotka ovat valmiita laittamaan satasia rahaa näinkin marginaaliseen testaukseen.
Siksipä allekirjoittanut päätti testata tällä hetkellä kaksi markkinoilla olevaa geenitestipaneelia omalla itäsiperianlaikallaan. Embark (erityisesti Embark for Breeders dog DNA test kit, linkki verkkokauppaan) tuli tutuksi kun erään toisen itäsiperianlaikan omistaja kertoili testailleensa sillä koiransa, ja Wisdom Panel (ent. MyDogDNA, markkinoidaan tuolla nimellä vielä Suomen markkinoilla; linkki verkkokauppaan) nyt sattui olemaan hieman niinkuin varuilta jo itsellä valmiina.
Ora on jo aikaisemmin MyDogDNA-aikaan testattu terveeksi, joten siltä osin ei ollut tarvetta juosta eläinlääkäriin testiä teettämään, vaan tällä kertaa näytteet tuli otettua aivan kotikeittiössä. Itse testikittien tilauksesta voi varoittaa, että Embarkin osalta kitti teki matkaa jenkkilästä liki kuukauden, se kävi useammin Jamaikalla kun itsellä olisi koskaa varaa lomailla siellä :D. Lisäksi piti pienoisesti veroja maksella Tullille paketista, mutta ne kulut Embark kuittasi jälkikäteen takaisin. Wisdom Panelin toimitusajan osalta ei voi sanoa nyt mitään kun paketti oli jo valmiina.
Testin tekeminen oli molemmilla kiteillä periaatteiltaan aika samanlainen; hierotaan tikulla koiran huulen takaa ja toivotaan että mahdollisimman paljon jäisi poskisoluja tikun varteen. Embarkilla testitikku tungettiin säilytysliuokseen, Wisdom Panelilla testitikut (2kpl) kuivatettiin ennen palautuskuoreen laittoa.
Embarkin testikitin palautus meinasi olla haasteellista, kun piti käydä Postin toimipisteessä laittamassa kuorelle seurantakoodit yms mitkä välitettiin Embarkille tiedoksi. Wisdom Panelin kuori oli valmiiksi maksettu määränpäähänsä asti ja olisi voinut heittää johonkin perinteiseen keltaiseen Postin lootaan. Mutta siinäpä se meni samalla jätöllä Postin ongelmaksi sekin kuori.
Ja sitten ei auttanut kuin odotella! Molemmat palautuskuoret jätettiin siis Postin palvelupisteeseen 08.09.2022. Ensimmäisenä tulokset valmiiksi sai…..
Embark! 03.10.2022, eli rapiat kolme viikkoa näytteen palautuksesta. Tulosten valmistumisesta ilmoitettiin niin sähköpostitse kuin tekstiviestilläkin.
Ja tuloksia voi ihmetellä seuraavan linkin kautta: Eräjätkän Ora_Embark for breeders dog dna test kit
Embarkin tuloksia voi katselmoida monella eri formaatilla, ja näin niinkuin ”POAG”-mielenkiinnon vuoksi oleellisin dokumentti on nimeltään ”Full report”
Lisäksi Embarkilta saa ns. raakadatan ihan taulukkomuotoisena tiedostona, mitä onkin hyödynnetty tämän jutun lopussa, kun on vertailtu mitä Wisdom Panelin kanssa yhteisitä ominaisuuksia on geenitesteissä testattu.
Viikon myöhemmin tuli ilmoitus valmistuneista Wisdom Panelin tuloksista. Oheisen linkin kautta pääsee katsomaan Oran ”päivitettyjä” tuloksia. Ja vastaavasti alla tekninen raportti tuloksista:
Mikä on nyt sitten merkittävin tieto näistä kahdesta eri geenitestipaneelista? No se ettei tosiaan Wisdom Panelista löydy kumpaakaan POAG:ia testivalikoimasta. Joten itäsiperianlaikojen osalta testin hyödyt jäävät varsin kädenlämpöisiksi. Embarkilta molemmat testit näyttäisi löytyvän, mutta totta on sekin, ettei yhtään kantajakoiraa ole kantautunut korviini ko. testipaneelin puolelta; voisi olla mielenkiintoista varmentaa testin paikkansapitävyys testaamalla tunnettuja kantajakoiria.
Alla olevassa karvalakkivertailussa keltaisella on merkitty testit jotka kummastakin geenistestipaneelista löytyvät (kursiivilla ne joiden osalta on pieni epävarmuus). Mustalla valkoista taustaa vasten löytyvät ne testit jotka löytyvät lisäksi Embarkin testikitissä (ja punaisella ne kaksi kaivattua POAG-testiä, yhteenvetona mainittakoon; Embark ilmoittaa testaavansa 222 erilaista geenivariaatiota, Wisdom Panel 211).
Joten; jos näistä kahdesta itäsiperianlaikan omistaja haluaa valita, niin suosittelen tällä hetkellä valitsemaan Embark:n testin, vaikka vähän joutuukin lontoota verestämään ja hieman postin kanssa kikkailemaan, niin ainakin tulee ne kaksi oleellisinta asiaa testattua…