Havaintoja ja selvittelyjä – Koiratarha

Taustaa: Pihassa on kelpo koiratarha. Tilaa on mahoton erityisesti yhdelle koiralle (silmämääräinen arvio noin 30m2). Aikaisemminhan tarhassa asusteli yleensä kaksi (uros-) koiraa, joten tämän johdosta tarhassa on myös kaksi erillistä koppia.

IMG_3166

No nyt kun tilanne on se, että uusin tulokas on narttupuolinen sijoituspentu, niin kaikinpuolin järkevää on muuttaa tilanne siten, että koirat voi tarpeen mukaan sijoittaa omiin häkkeihinsä tiettyinä vuodenaikoina. Joten edessä oli tarhan päivitys, ja kun kerran päivittämään lähdetään, niin tehdäänhän sekin nyt koko rahan edestä vaivalloisesti.

Muutamia uudella tarhalla ratkaistavia ongelmia on a) oven jumittaminen (puu-oven turpoaminen kostealla jne. sekä b) kevätkelillä vesi jää seisomaan koppien alle. Lisäksi kohta c), eli tarha tulisi jakaa kahteen osaan siten, että läpiliikenne on helppo toteuttaa.

Ratkaisuna kohtaan a) ja c) sellainen tarhapaketti missä ovi ei pääse elämään ja elementit mahdollistavat ovellisen väliseinäratkaisun tekemisen ja kohtaan b) sellainen pohja tarhalle että vesi ei suotta jää paikoilleen lillumaan + helpottaa puhtaanapitoa.

Aikansa vaihtoehtoja selattuaan Anu päätyi tilaamaan valmiit Jämpti Pro sarjan kuumasinkityt MAXI (kork. 220 cm)-kokoiset elementit. Tästä eteenpäin päästäänkin seuraamaan projektin etenemistä kronologisessa järjestyksessä. Toivottavasti ennen ensilumia olisi valmista…

20.04.2016 VIPstoreen tilaus sisään. Kaikenkaikkiaan 10 peruselementtiä (kork. 220cm, lev. 200cm) sekä 3 ovielementtiä (kork: 220cm, lev. 200cm). Tällä hetkellä oli myös tarjous, missä vähintään 3x3m2 tarhan tilanneelle annetaan mukaan myös kääntyvät kuppitelineet, joten näitä sitten pari mukaan matkaan kanssa. Eihän ne suuren suuret ole vetoisuudeltaan, mutta helpottavat ainakin ruokien annostelua tarhan ulkopuolelta noille Pako-sarjan suurimmille faneille. Hintaa toimituskuluineen 1557 € – ihanan kallista… Mutta ompahan ainakin 10 vuoden takuu. Toimitusajaksi arvioitiin parisen viikkoa, ja sehän toki passaa, koska pitää tässä muutama muuttuja vielä selvitellä ennenkuin pakkausmuoveja tarvitsee pois repiä.

Nimittäin se pohjan suunnittelu ja teko.

27.5.2016, auttamattomasti ja pahasti viiveellä päivitystä koiratarha-asiaan. Tässäpä syy…

P1040533

Ollaan väännetty yhtä sun toista ”kesäprojektia” yhtäaikaisesti, niin kirjoituspeukalon lisäksi muutkin irto-osaset maallisista pyhätöistämme ovat hieman rikki. Joten tietokoneen näpyttelyissä on tapahtunut pienoista priorisointia ja koirahommista kirjoittelu on jäänyt vähemmälle.

Mutta kuten kuvasta näette, on koiratarhan runko saapunut ja ”väliaikainen” sijoituspaikka löytynyt keskeltä pihaa. Ei mennynä tilauksesta kuin noin viikko kun elementit tulivat näpsäkästi kotiovelle asti erillisrahtina, kaikki ne 13 kpl mitkä tilasinkin. Eli yhden liian vähän.

Voi hyvä luoja taas näitä aivopieruja.

Ensi kerralla teen kolmena kappaleena laskutoimitukset :D. Eihän tässä nyt toki mikä hätä, vielä tarvihe saaha koiria erilleen. Ja uudessa tilauksessa laitoinkin sitten tulemaan lisäkappaleet molempiin häkkeihin, eli kummallekin on sitten lopputilanteessa 4x6m lääniä puolellaan. Nämä sitten saapi yhdistettyä yhdellä väliovella kiima-aikojen välillä. Uudet elementit (4 kpl seinäelementtejä) tilasin VIPstoresta 17.5.2016 ja kuorma oli perillä 26.5.2016. Hintaa tälle tuli 443,8€ (plus rahti. Olivat -10% tarjouksessa elementit kun oli ovimallisten osalta tuotantokapasiteetissa ongelmia ja toimitusta luvattu vasta heinäkuulle).

Tappiollisen Suomi-Kanada pelin jälkeisenä aamuna saimme tontille kaivinkoneen siistimään myyränkoloja, ja siinä samalla teetätimme koiratarhan pohjaa tontin nurkalle. Siinähän kävi sitten niin, että ”ullatuus” ja jostain vuotaa sitten runkovesiputki/pohjavedet ennätyskorkealla tehden meikäläisten tontista yhden taianomaisen mutakylpylän. Eli se homma jäi nyt vähäksi aikaa sitten seisomaan ennenkuin paikalliset kaivonkatsojat selvittelevät missäpäin vesirunkoa mahdollinen vuoto on. Onneksi näyttäisi kuitenkin sille että lammikot ovat pikkuhiljaa kuivuneet ja päästään jatkamaan pohjien tekoa ennen ensilumia.

26.6.2016. Tonin vapaiden alkamisen kunniaksi 21.6.2016 heti ekana aamuna siirsimme sitten häkin ns. oikealle paikalleen. Viikkoa aikaisemmin olimme täyttäneet piha-uimalamme noin neljällä kuormalla soraa (no meni sitä vähän muuallekin), joten nyt ei pitäisi enää veden seistä tarhassa.

P1040760

Nythän ”häkeillä” on kummallakin kokoa sen 24m2 (eli kokonaisuudessaan 8mx6m=48m2). Tarha on jaettu kahteen osaan siten että välissä on yksi ovielementti mahdollistamassa häkkien yhdistämisen. Sekä tarpeen mukaan eristämisen (voipi olla että pitää vielä erillinen ”siveysseinä” rakennella juoksujen lähestyessä).

P1040759
Tuplalukitus – hyväksi havaittu estämään juniorikasvuston koirien vapaiksi päästäminen…
P1040758
Käännettävät ruokakupit – jo loppui koirien hätistäminen ovelta ruokatoimitusten aikana ❤

Noin viikon kokemuksen perusteella: JätteHyvä! Niinkin tympeä asia kuin koirien jätösten kerääminen on sora/hiekkapohjalta niin helppoa että sitä tekee melkein jopa mielellään. Valkko ”kermaperse” -koirakin pääsee tassuttelemaan paremmin joka puolelle kun ei tarvitse pelätä turkin likaantumista mutavellissä (eli elintila kahden koirankopin katosta kymmenkertaistui hetkessä!). Myös kääntyvät ruokaastiatelineet ovat helpottaneet ruokkimista – kaikki hätistelynaamankiristelyt on voinut jättää unohlaan ja molemmat koirat saavat omalla ruokapaikallaan syödä sapuskansa. Onneksi häkkien ovielementtien mukana tuli myös kahdet salvat, ompahan tuplavarmistus ettei talon kaksijalkaiset ihan hetkelleen ole laskemassa koiria taas vapaaksi…

Alla vielä vertailun vuoksi nykyinen kesä 2016 ja entinen kevättalvi 2016 tilanne.

Päivitys 20.05.2018: Hitusen oli raaka tuo valittu sora hurtille, joten päätettiin reippailla peräkärryllinen hiekkaa pehmentämään tonttia (oikeasti olisi siis vain kivempi paskakikkareet kerätä tasaiselta alustalta – ei siten että aina on kilon kivi mukana lapiossa).

Lisätty Väärtinkin puolelle sannat 20.05.2018Lisätty Väärtinkin puolelle sannat 20.05.2018