Ultracom Novus

Pantojen päivitystä (kesä-syksy 2016).

Koska taloudessa on vanhemmalla koiralla UP:n panta niin vaakakuppi kääntyi samaan suuntaan. Tuttu  ja hyväksi havaittu, eikä tarvi olla eri ohjelmia puhelimessa. Ultrapointilta oli tullut uusi malli (Novus) markkinoille, oliko edes vanhan mallista saataville sitä en tiijä.

Mitä sitten on uudessa pannassa entiseen verrattaessa. Muotoilu, akku, ulkoista antennia ei ole, erikseen päälle saatava ledi vilkkutoiminnalla. Nämä on silminnähtäviä eroja, komponenttieroja ei allekirjoittanut ole alkanut tutkimaan.

Tokihan piti vanhemman koiran ”vanhan mallinen” päivittää myös uuteen pantaan ettei tarvi alkaa kantamaan monia eri akku/patteri variaatioita matkassa.

Hyvää ja huonoa:

Kerrottakoon heti kärkeen että kokemukset perustuu vasta tähän syksyyn ja joka on puolessa välissä vasta menossa tätä raapustaessa.

Kuuluvuus ei ole ikinä hyvä ilman antennia eikä tehe tässäkään asiassa poikkeutta. Huonoissa kentissä mentäessä ei tule paikkatietoa edes tekstiviestillä, vaikka puhelimessa olisi kenttiä ei niitä tunnu pannasta löytyvän. Ulkoinen antenni on saatavilla myös Novukseen mutta lisähinnasta. Mitenkähän lie sitten on senkin kestävyys ja vedenpitävyys? Yleisesti jälkiasennus komponentteja ei ole tarkoitettu tarvittaviksi ja kyllä tuonkin pannan hintaan soisi sen jo kuuluvan valmiiksi.

Patteri kotelon avaus/sulkukansi. Mikähän neronleimaus lie tämäkin ollut? Kätevä ja yksinkertainen, sitä ei käy kieltäminen. Ja tunnettuahan on että yksinkertainen on yleensä myös varmin ja toimivin ratkaisu. Mutta mutta, jotenkin on UP:n porukka tämänkin onnistunut ryssimään. Kansi on mallia kierrettävä ja vesitiiviys hoituu o-renkaalla. Käyttäjäystävällinen? No ei. Vesitiivis? Kiikunkaakun. Kierrettävän paristokotelon kansi on pyöreä, matala ja ilman mitään sormiotetta helpottavia ulokkeita/karhennuksia. Ulokkeita ei siihen varmastikkaan kukaan halua, mutta kansi voisi olla hieman paksumpi ja karhennettu. Tokihan siinä on talttapää meisselille ura. Mutta sovitappa se niin hyvin että kaikkien puukkojen hamara puoli siihen istuu. Kapia kaitaselle hamaralle on liian kapia, leveämmälle hamaralle taas vastaavasti liian leveä. Esmes minun puukon hamaralla ei sitä kiristetä. Jolloinka se todnäk ei ole vesitiivis. O-rengas tiivistys on toimiva, kuhan muistaa joka kerta tarkistaa tiivisteen kunnon. Kuka muistaa? Kannesta olisi suonu vähän paksumman karhennuksien kera, ei se ”lisäpaino” koiralla tunnu missään.

img_20161012_151848
paristokotolen kansi
img_20161012_151948
sormin kiritty

Akun (18650 3400mAh 3.7V) kesto on ok, vähän toista päivää huonoilla kentillä 60s paikannusvälillä, paremmilla kentillä lie aavistuksen pitempi. Akussa on muitakin hyviä puolia; samaa ”paristoa” käyttävät nykyiset otsalamput.

Myös muotoilussa on onnistuttu hyvin (pois lukien paristokotelon kansi). Ohkanen ja kompakti paketti.

Pennun pannasta hajosi männä viikolla haukunilmaisin. Ennen kuin vein laitteen huoltoon silmäilin mistä moinen voisi johtua. Yksi mahdollisuus on että vesi olisi päässyt sim-kortin luukusta komponenteille. Siinä metallinen luukku mikä oli ottanut osumaa että oli mennyt kolhuille (huom. tavallisessa käytössä, ei erikseen oltu mäiskitty ovenpieliin). Koira kävi uimasilla parikin kertaa ja sen jälkeen ei kyseinen ominaisuus toiminut enää. Metalli ei palaudu itestään samaan muotoon ja tahtoo taipuilla ja venyä. Olisiko tästä kadonnut vesitiiviys, mene ja tiedä. Ehkä se selviää kun saa laitteen takaisin, vaan liekkö laittavat mitään inffoa mikä oli aiheuttanut.

img_20161012_151928
sim-kortin kansi (ehjä)

Vanhan mallinen panta parempi kuuluvuudeltaan sekä kestävyydeltään.

Ehkäpä sitten kun aika joskus tulee niin vaihdan Trackeriin. Joku ystävällinen maahantuojasielu sellaisen voiskin lahjoittaa jos joskus eksyy tätä lukemaan. Sitäkin tullaan taatusti testaamaan ankarissa olosuhteissa/keleissä.

Päivitys: Syksyllä 2016 uintireissun jälkeen haukkuilmaisin-vikainen panta teki sen jälleen syksyn 2017 ekan uintireissun jälkeen: ilmaisin paskana. Huumorihan se alkaapi loppumaan jos ei laitteet kestä tavallista käyttöä. Panta huoltoon ja ootellaampa nyt sitten kesken parhaimpien mehtuuaikojen analyysiä missä nyt oli vika.

Ultrapoint ja oma.riista-palvelun yhteensovittaminen

Tässäpä pikaopetus kuinka siirretään ne metsästysseuran alueet sinne ultrapointin sisuskaluihin. Ehkäpä ensimmäinen OIKEASTI hyvä asia koko oma.riista-palvelussa, tästä on rehellisesti erinomaista hyötyä erityisesti sellaisille pallontallaajille jotka pääsevät itselleen oudompiin maastoihin tutustumaan. Ei tule vahingossa laskettua koiraa naapuriseurojen maille ja siten rauha maassa.

Mutta ei käy kieltäminen etteikö Ultracomin poppoo olisi voinut tehdä tällaiselle kaltaiselleni yksinkertaiselle ihmiselle hieman parempia ohjeistuksia kuinka liittää nämä aluetiedot tutkaohjelmaan (ja siten myös puhelimesta nähtäväksi). Siksipä tässä teille muillekin hieman apuja, ottaa kopin ken tahtoo 🙂

Tarvittavat välineet: Tietokone, puhelin (UP:n ohjelmisto asennettuna)

Vaihe 1: Selvitä metsästysseuran ”Alueen tunnus”.

Jotta pääset näkemään tilarajoja, tulee sinun olla liitettynä (ja hyväksyttynä) johonkin metsästysseuran oma.riista-palveluun. Eli mennessäsi oma.riista.fi-sivulle sinulla tulisi näkyä jotain tämänkaltaista tietoa:

oma-riista-aloitussivu

Valitset sen seuran minkä alueen tilarajoista olet kiinnostunut.

Vaihe 2. Etsi metsästysseuran ”Alueet”-kohdasta ”Alueen tunnus”. Tämä on jonkinlainen yhdistelmä kirjaimia ja numeroita. Ctrl-C + Ctrl-V ja menee varmasti kerralla oikein :D. (Kannattaa pitää tämä sivu auki erillisellä välilehdellä selaimessa, koska seuraavaksi mennäänkin sitten Ultracomin sivuille).alueen-tunnus-oma-riista

Vaihe 3: Ultracom.fi. Sieltä ”Tuotteet” –> ”Metsästys” –> ”Omat sivut” –>

ultracom-kirjautumissivu

Kirjaudu järjestelmään omalla puhelinnumerollasi ja siihen liitetyllä ohjelmistolisensilläsi. Jotain alla olevan tapaista pitäisi alkaa näkymään. Itselleni olen erikseen vielä ladannut Tracker Live-ristiinpaikannusohjelman että pääsen kyyl… seuraamaan trackereita käyttäviä kamuja :). (Tämä sivu siksi että voi olla että toisenlaisilla ohjelmistoversioilla/laajuuksilla nämä ohjeet eivät saata pelittää, mene ja tiedä).

ultracom-aloitussivu

Vaihe 4: Lisää oma.riista.fi-palvelusta ”Alueen tunnus”-tiedot Ultracomin omiin piirto-kokoelmiin.

Ensin kannattaa tehdä oma ”piirtokokoelma” mihin lisäät tilarajat sisältävät kokoelmat. ”Lisää…”. Seuraavaksi alat hakkaamaan niitä aluetunnuksia kohtaan ”Oma riista-alueen liittäminen piirtokokoelmaan”. Eli Kopi&Pasta ja ”Click” niin pitäisi yläpuolella olevan ruudukon alkaa täyttymään liittämistäsi alueista. Tätä kautta voit liittää myös metsähallituksen aluetietoja, jos niitä tulee käytettyä omiin harrastuksiisi.

ultracom-piirtokokoelmat

Vaihe 5: Päivitä puhelimesi karttatiedostot. Vasta puhelimen kartaston päivityksen jälkeen saimme näkyviin vihreällä rajatut tilarajat. Saattoi käydä myös niin että turhautuessamme päivitimme kaiken mahdollisen että ohjelmisto alkoi näyttämään iloisesti vihreällä tilarajoja, joten jätämme vielä hieman VETO-oikeutta siihen että mikä se loppupeleissä oli se taikanappi millä homma alkoi pelittämään :D. Ja kannattaa antaa myös hieman aikaa päivitykselle. Parissa minuutissa pitäisi alkaa pelittämään (ja huomioi myös että liian isolla suurennoksella tilarajat eivät näy, eli sopivan lähelle zoomaukset ja hurraa!).

puhelimen-paivitys

Sitten eikun henkseleitä paukutellen tiluksia tarkistamaan 😀