Tracker

Taloudessa tapahtui koirien paikannuksen suhteen vallanvaihto 14.11.2017. Taustalla vahvana ajatus että pakko yrittää toista firmaa tässäkin asiassa, kun kokemukset kilpailevan firman laitteesta eivät aivan vielä ole olleet kiitettäviä. Se, että oliko harmistumisen tunteet vain omasta päästä keksittyjä vai todellisia, ei muuten selviä kuin testaamalla itse. Joten eikun pätäkkää pöytään ja uusia laitteita ja ohjelmistoja testiin.

Käydään ensin läpi hieman laitteiden fyysisiä ominaisuuksia: 

Tracker Supra:

Tracker Supra paketin sisältö

Verrattuna UP:n Novukseen Supra on itse asiassa paljon kevyempi. Kuuluvuutta toivottavasti parantava antenni on toki jäykkä kun mikä ja sojottaa poispäin koirasta, joten odotettavissa on ainakin alkuun hieman ”haukkuherkkyyden” säätämistä, koska ihan jokaista risun rapsahdusta ei toivoisi haukkuilmaisimessa näkyvän.

Supran kotelon materiaali hieman epäilyttää: käsituntumalla G500:n kotelon kuori tuntuu kestävämmälle kuin ”lippulaiva” Supran. Vasta käyttö toisaalta kertoo onko materiaalivalinta ollut parempi uudessa mallissa vai onko menty persaus edellä puuhun väärissä asioissa.

Verkkovirtalaturi. Nykyään taitaa olla ns. kuolevaa lajia kaikki muut paitsi micro-usb:t yms laturit, milloinkohan nähtäisiin tässä asiassa päivitystä myös tutkapantojen osalta. Alkaa jo olemaan näitä latureita ihan riesaksi asti. Vaan jos on paras mahdollinen vaihtoehto niin eipä tässä sen enempää mutinoita. Itse lataus tapahtuu taivuttamalla pannan muoviläppää ja ujuttamalla latauspiuha paikoilleen. Tällä hetkellä veikkaukseni ensimmäiseksi hajoavaksi itemeiksi on tässä. G500:ssa kyseinen läppä vaikuttaa vielä huonommalle, aikalailla tarkkana saa läpyskää asetella että vesitiiviys pysyy edes jonkinlaisena.

Käytännön kokemukset Tracker Suprasta:

No perskutarallaa. Onhan se hyvä, heti kun alkuun mätkästään ne kaksi ainoaa heikompaa ominaisuutta eli ”oksanapsuja” keräävä antenni ja novukseen verrattuna merkittävästi heikompi akunkesto niin kaikki muu onkin jo ihanaa. Ohjelmisto toimii ja työkalut ”(hirvi)koekäyttöön” on todella erinomaisia. Lisäksi ukkoja ja koiria saa lisättyä helposti Tracker Liven kautta ohjelmistoon. Mikä oli ehdottomasti vielä kirsikkaisin ominaisuus loppuvuodesta 2017 oli Trackerin uusittu live-seuranta, mikä Ryhmä-toimintona ohjelmiston omistavilla toimi kyllä kuin unelma (muutamat ongelmat taisivat olla erityisesti selaimella seurantaa harrastavilla). Oli hienoa havaita että koirien ohjaajatkin mahdollisuuksien mukaan hyödynsivät Ryhmä-toimintoa, jolloin etäseuraajat pystyivät näkemään koeryhmän liikkeet suhteessa koiran tekemiseen. Tällä tuli seurattua mm. Kalinka- ja Erraushaukut lähestulkoon kärpäsenä katossa. Erityisesti tätä toivomme pääsevämme ”hyödyntämään” jatkossakin kun mietimme jalostusvalintoja. Ei tarvitse enää pelkkiin Esson-puheisiin uskoa kun voi omin silmin nähdä koirien toimintaa <3.

Tracker G500: (Toni kertoo aatoksiaan tästä!)

Seuraavaksi hieman tunnelmia laitteiston käyttöönotosta:

No voihan perseen suti. Ihan oikeasti taas :D, miksi näitä ei tehdä ns. idioottivarmoiksi. Voin kertoa että laitteiden saapumista seuraavana päivänä kun kaivelimme novuksista micro-sim:t irti ja rupesimme tähtäämään niitä trackerin pantoihin niin johan oli taas osaamisen riemuvoittoa. Huomio A) Joo ei, sinne ei tosiaankaan tungeta sitä mirco-sim:iä, eikä nano-sim:iä, vaan se perinteinen mini-sim. Ja ei, laitteiden mukana ei tule adapteria <- ostolistan itemi #1. Huomio B) pantojen ruuvit ovat sitten mallia torx6 <- ostolistan itemi #2 (on muuten aika perhanan pieni ja kelloseppien työkalu). Huomio C) pliis, kunnon kokoiset ohjekuvat riittävällä resoluutiolla painettuun manuaaliin.

Kävi ehkä niin että pantojen kanssa värkättiin yksi päivä ja etsittiin noita työkaluja ja adaptereita vaikka sun mistä. Noh, loppujen lopuksi laitteet saatiin kuosiin ja virrat päälle (ps. laitteiden mukana ei tule esim. usb-laturia, voisi harkita sellaisen ostamista autoon hätätilanteiden varalle). Se on toisaalta vähän harmi ettei näissä trackerin pannoissa ole mahdollisuutta vaihtaa akkua, metsässä se saattaisi olla toiminnan kannalta parempi jos koira pitäisi saada tuoreella pannalla takaisin metsään ja nopeasti.

Ohjelmisto:

Tracker ohjelmiston käyttöönotto puhelimeen (Android -käyttöjärjestelmä):

Vaihe 1: Tilasimme pantojen mukana Tracker for Android -rekisteröintikoodit. Itse ohjelma ladataan esim täältä (Google play). Seuraavaksi puhelimella aktivoidaan lisenssikoodi (tai esimerkiksi ostetaan ohjelman sisällä uusi koodi…)

Vaihe 2: Uuden GPS-paikantimen lisäys Tracker Live -palvelun avulla. Tässä vaiheessa kannattaa käydä äkkiä hakemassa se tuvan uunissa polttoa odottava pannan paketti takaisin. Kyseisen paketin kyljestä löydät ohjeen mukaisen sarjanumeron, minkä avulla laite tunnistetaan Tracker Live-palvelimelta. Ehdottomasti tärkein osa tätä vaihetta on löytää sopivin logo omalle koiralle. Sanompa vaan; UP:ssa oli enemmän rotu-vaihtoehtoja :D…

Vaihe 3: Kavereiden/koirien tietojen lisääminen (olisi se oikeasti aika hyvä nähdä missä koiranohjaajat/passimiehet oikein vaeltaa, parantaa turvallisuutta sekä tilannehallintaa).

Jos kamulta tässä vaiheessa on päässyt vaikka oma jakonimi ja katselijan salasana unohtumaan niin näin ne löytyy kohtuullisen helposti:

Tämän jälkeen on helppoa hakea Tracker Live-palvelusta kamun/koiran paikkatiedot oheisesti:

Näin. Nyt on kaikki perusasiat kunnossa.

Sitten ne muut herkut. Eli kuinka liittää oma.riista:n metsästysseuran/valtion metsästysmaiden tilarajat Trackerin ohjelmistoon?

Ensin, kirjaudu oma.riista.fi-palveluun ja hae oman metsästysseurasi Alueet -kohdalta tarvittava aluetunnus oheisesti:

Näyttökuva 2017-11-19 kello 12.27.51

Seuraavaksi kyseisen metsästysalueen tunnus naputellaan puhelimelle oheisesti:

Tällaselle se sitten näyttää kun laittaa omat alueet ”näkymään” sovelluksessa –>

Sinällään näppärästi saa nuo myös tarvittaessa yhden painalluksen -taktiikalla pois päältä jos vihreä (tai oranssi… tai sininen) väri alkaa pyörimään silmissä. Samalla lailla näkyviin voi laittaa myös muuta aineistoa kuten Poroparkkeja tai Pantasusi-tietoja (Kohteet –> Lisäaineistot). Tämä osasto on ylivoimaisesti helpommin tehty Trackerilla kuin Ultracomilla!