Valioituminen – MVA

Tähän selvitystä kuinka itäsiperianlaika voi saavuttaa muotovalion arvon.

Itäsiperianlaika on ensisijaisesti käyttökoira ja toivottavasti sellaisena myös pysyykin. Esimerkit muutamista roduista joissa on menty selkeästi näyttelylinjaisten ja käyttölinjaisten rotujen kahtiajakoon ei ole kaunista katseltavaa. Hyi Pthyi. Tässä onkin sitten asioista ”päättävillä” hitonmoinen vastuu että painotukset tulevat menemään oikeaan suuntaan. Valitettavasti mm. itäsiperianlaikojen osalta erikoistuneet näyttelytuomarit ovat vielä marginaalinen osuus kaikista laikoja arvostelevista tuomareista. Määrällisesti laikojen osuus kaikista metsästyspystykorvista on vielä pieni, joten toimimme niillä resursseilla mitä meillä on.

Kuitenkin, jalostuksellisesta ja uusien harrastajien näkökulmasta tilanne on osittain mustavalkoinen; mitä enemmän niitä titteleitä koirilla on, sitä ”vaivattomampaa” laikarodun leviäminen on. Tottahan sitä rodusta täysin tietämätön luottaa ”ulkopuolisten asiantuntijoiden” antamiin arvioihin koiran ulkomuodollisista avuista sekä soveltuvuudesta. Niin allekirjoittanutkin teki (eli Anu ensimmäistä koiraa valitessaan). Joten myös MVA-tittelillä on oma painotuksensa kun rodusta kiinnostunut etsii itselleen uutta metsäkaveria ja arvottaa eri pentueita keskenään.

Eli hommahan lähtee siitä mitä Suomen Kennelliitto asiasta lausuu:

”SUOMEN VALIONARVOSÄÄNNÖT Voimassa alkaen 1.1.2016
KAIKKIA ROTUJA KOSKEVAT VAATIMUKSET

Muotovalion arvo (FI MVA)

Vähintään kolme sertifikaattia näyttelystä Suomessa kolmelta eri palkintotuomarilta. Vähintään yksi sertifikaateista on saatava koiran täytettyä 24 kk. Lisäksi tulevat mahdolliset rotukohtaiset koepalkintovaatimukset. Muutos astuu voimaan 1.6.2011. (Valt. 29.5.11) Valionarvosääntöön liittyvät koetulosvaatimukset ovat vähimmäisvaatimuksia.

Suomalaisen omistamalta / hallitsemalta koiralta hyväksytään Pohjoismaissa saavutetut koetulokset rodunomaisista kokeista FI MVA -arvoon vaadittaviksi koetuloksiksi. (Valt. 24.11.07) – Lähde: Suomen Kennelliitto, Suomen Valionarvosäännöt 2016 s.2. 26.03.2017

”Muotovalion arvoon vaadittavat koetulokset voi saada myös muissa Pohjoismaissa. Muista maista saavutettujen koetulosten kelpoisuuden muotovalion arvoon hyväksyy Kennelliitto koemuodon haltijan esityksestä. Muihin valionarvoihin vaadittavat näyttelytulokset voi saada jostain FCI:n hyväksymän maan kenneljärjestön hyväksymästä näyttelystä. (Valt. 29.5.16) Voimassa 1.6.2016 alkaen.

Koiralta, joka 24 kk täytettyään on saavuttanut jonkin muun maan muotovalionarvon, vaaditaan vain yksi sertifikaatti Suomesta sekä mahdolliset lisävaatimukset. Sen mahdollisesti Suomesta alle 24 kk:n iässä saama sertifikaatti lasketaan Suomen muotovalionarvoon oikeuttavaksi. Muutos tulee voimaan 1.1.2011. (Valt. 29.5.11)

Ulkomaalaisen omistaman / hallitseman koiran ulkomailla saavuttama koetulos hyväksytään FI MVA -arvoon vaadittavaksi koetulokseksi vain, mikäli se on saavutettu FCI:n hyväksymän kenneljärjestön kokeesta, joka vastaa Suomessa rodulta vaadittavaa rodunomaista koetta. Koetuloksesta tulee Kennelliittoon toimittaa anomuksen yhteydessä FCI:n hyväksymä Working Class Certificate (WCC). (Valt. 24.11.07)

Koiralta, joka ennestään on jonkin muun maan koe- tai kilpailuvalio vaaditaan ko. koe- tai kilpailumuodosta vain yksi valionarvoon oikeuttava korkeimman luokan tulos Suomesta sekä mahdolliset lisävaatimukset. (Valt. 27.11.04, 27.5.12)

Suomen ja kansainväliset valionarvot haetaan kirjallisesti Suomen Kennelliitolta. Ulkomaiset valionarvot haetaan ao. maan kenneljärjestöltä. Muutos astuu voimaan 1.1.2005. (Valt. 27.11.04)” – Lähde: Suomen Kennelliitto, Suomen Valionarvosäännöt 2016 s.4-5 26.03.2017

”FCI5:

Laikat

FI MVA
1 x LINT-AVO1 tai 2 x LINT AVO2 tai 1 x HIRV1 tai 2 X HIRV2 tai hyväksytty karhunhaukkutaipumuskoe Suomessa tai 1 x LINT-AVO2 ja 1 x HIRV2. (Valt. 27.5.12)

(vrt.

Harmaa norjanhirvikoira, musta norjanhirvikoira, valkoinen ruotsinhirvikoira, hälleforsinkoira ja jämtlanninpystykorva
FI MVA
2 x HIRV1 (Valt. 27.5.12)

Karjalankarhukoira

FI MVA
1 x LINT-AVO 1 tai 2 x LINT-AVO 2 tai 1 x HIRV1. (Valt. 27.5.12)

Suomenpystykorva ja pohjanpystykorva

FI MVA
1 x LINT-AVO 1 tai 2 x LINT-AVO 2 tai 1 x HIRV1. (Valt. 27.5.12))” – Lähde: Suomen Kennelliitto, Suomen Valionarvosäännöt 2016 s.14 26.03.2017

Eli käytännössä koiraa saapi juoksuttaa näyttelyissä minkä mieli halajaa, ja parhaimmassa tapauksessa koiran ollessa ”nuoruuden voimissaan” saisi kerättyä SERT:ejä maan mahoton valmiiksi siten että 2v täyttyessä enää ”käy vaan hakemassa” sen viimeisen SERT:n.

Nayttelylistaus
Matemaattisesti esitettynä siis näin ^

Näyttelytulosten merkitys laikojen rodunomaisessa koetoiminnassa…

Koska asiat voivat olla myös monimutkaisia, niin joissain tapauksissa kannattaa huomioida laikarotujen muutamat merkkitapahtumat joihin lupaavimmat sesset voisi osallistua (Erraushaukut [linkki kisasivustolle], Kalinkahaukut [linkki] ja Mestaruushaukut [linkki] hirvipuolelta ja Taiga-lintuhaukut [linkki] sekä MEJÄ-mestaruus [linkki]).

Muun muassa Erraushaukkujen valintasäännössä lausutaan näin:

”Koe on avoin 9kk- alle 36kk ikäisille laikoille (koepäivänä alle 36kk), mutta se on samalla järjestön mestaruusottelu.  — Valintapisteet saadaan laskemalla yhteen kaksi (2) parasta palkintosijaan oikeuttavaa HIRV-tulosta (vähintään HIRV-3), joista toisen tulee olla kuluvalta kaudelta ja toinen voi olla edelliseltä kaudelta. 

Yli 15kk vanhalla koiralla oltava näyttelystä vähintään laatumaininta H.” Lähde 26.03.2017

Yleisesti ottaen HIRV-kokeissa ei osallistumiseen vaadita näyttelytulosta. Mutta poikkeuksiakin on, ([linkki] Kennelliiton SM-otteluiden valintasääntöihin).

Pohdintaa: Tässä vaiheessa btw. tajuntaan iskee epäluuloinen olettama että valtakunnallisia KAIKKIEN ROTUJEN SM-kisoja ei taida olla edes olemassa(?) Täh? Kommenttikenttään voi paremmin tietävät laittaa viestiä mikä on se ultimaattisin Suomen tason virallinen ottelut minne parhaimmasta parhaimmat hirvikoirat osallistuvat….

Muun muassa Valtakunnallisen Kilpa-Ottelun (suomenajokoirat), Haukku-Ottelun (suomenpystykorva) ja Hirvenhaukut-Ottelun (karjalankarhukoira) järjestämissäännöissä lausutaan näin

”Otteluihin valittavien koirien tulee olla palkittu FCI:n tunnustaman maan kenneljärjestön hyväksymässä koiranäyttelyssä vähintään valionarvosäännön yleisellä FI KVA arvoon vaadittavalla näyttelypalkinnolla (vähintään laatuarvostelun palkinto H viisitoista (15) kuukautta täytettyään).”Lähde 26.03.2017

Taiga-haukkujen osalta jo lintukoesäännöissä lausutaan näin

”Avoimeen luokkaan koira saa osallistua ilman näyttelytulosta. 

Voittajaluokkaan osallistuvan koiran tulee olla palkittu FCI:n hyväksymän maan kenneljärjestön hyväksymässä näyttelyssä täytettyään 9kk.”– Lähde: Linnunhaukkukokeen (LINT) säännöt ja ohjeet hyv. 27.11.2011.

HUOM! SPJ vie eteenpäin LINT-kokeen uudistusta, ja mahdollisesti metsästyskaudella 2018 kilpailuluokat yhdistyvät. 

Pohdintaa: Huom! Heti kun koira saa AVO-luokan 1. palkinnon –> siirtyy VOI-luokkaan kilpailemaan. Turhien viivästysten takia se näyttelytulos kannattaa olla jo takataskussa…

MEJÄ-kokeen osalta lausutaan

Osallistumisoikeus ja sen rajoittaminen

Kokeisiin saavat osallistua Kennelliiton rekisteröinti-, rokotus- ja tunnistusmerkintävaatimukset täyttävät koirat, joilla on näyttelypalkinto. Metsästyskoirien jäljestämiskokeen alimmassa luokassa saa vähintään yhdeksän kuukauden ikäinen koira kilpailla ilman näyttelytulosta. – Lähde: Metsästyskoirien jäljestämiskokeen säännöt 01.01.2007 [linkki]

Pohdintaa: LINT- ja MEJÄ-kokeiden osalta ilahduttavasti on kirjattu siis että tulee olla ”palkittu”. No tarkoittaako se että kaikki välillä ERI-T on OK, vain ja ainoastaan HYL- ja EVA-arvostelut eivät riitä osallistumisoikeuteen? Jälleen kerran, paremmin tietävät ohjeistakoot allekirjoittanutta….

 

Nayttelylistaus_esimerkki Ora
Tapausesimerkki Ora ja kuinka edetä NÄYTTELYIDEN suhteen… Jos voi olla vaikeaa, niin sitä se voi todellakin olla :D…

Hyvänä loppukaneettina siis mainittakoon että siinä ennen toista metsästyssyksyä kannattaa (pakko ei ole) joka sessellä olla se H plakkarissa niin välttyy mahdollisilta hankaluuksilta metsästyskauden aikana. Näyttelyitä kun tuppaa olemaan runsaammin kevät-kesäkaudella (FCI5-ryhmän itäsiperianlaikojen näyttelyt 2017 oheisen linkin takana). Itäsiperianlaika on aina kuitenkin ensisijaisesti käyttökoira, ja siksi arvotamme kuitenkin KVA-arvon huomattavan korkealle. Sen saavuttaakseen laikoilla tulee kuitenkin olla vähintään laatumainta H haalittuna. Lisää KVA-arvon saavuttamisesta omalla sivullaan.

 

Päivitystä 07.04.2018:

Huomio #1: Tarkennus ”FI KVA -käyttövalion arvoa hakemassa, missä luokassa koiran on laatuarvostelu H saatava >15kk iässä?” –> Tällä ei ole väliä, eli koira voi olla saavuttanut näyttelytulokset H JUN tai NUO-luokassa voidakseen anoa Käyttövalion arvoa, kunhan koira on vain yli 15kk tämän saadessaan!

Huomio #2: Saavuttaakseen kansainvälisen käyttövalion arvon on koiranomistajan saavutettava KANSAINVÄLISESTÄ näyttelystä vähintään laatumaininta EH! (lisätietoa: https://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/fcin_kv_valionarvosaannot.pdf)

Vastaa, vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s