Uovision UM785-HD 3G Plus

Koska oltiin kilttejä, niin jouluinen pukki toimitti ystävällisesti tällaisen paketin jouluna 2016. Välikätenä toimi toki riistakamerat.com – verkkokauppa. Hinta samalle laitteelle nyt heinäkuussa 2017 on 379 euroa. Pakettiinhan ei kuulu muuta kuin itse riistakamera (sekä kankainen kiinnityslenkki esim. puun ympärille, ks. kuva).

Erinomaisen käyttökokemuksen taataksemme tulee järjestellä siis muutama asia. Näitä ovat
- Dataliittymä
- Muistikortti
- Lisävirta (bad case scenario)
- Paikka kameralle
- Houkutin
- Kameran asetukset (lisätty 20.07.2017)
Kohta 1. Dataliittymä: Elikkäs, koska palatsimme sijaitsee harmillisesti lähellä kaikenmaailman palveluja, niin riistakamera tulee vielä näillä kokemuksilla sijoittumaan hieman etämmäs kuin takapiha. Siksipä kameran tulisi lähettää kuvaa (ja videota!) suoraan lämpimälle kotisohvalle, missä sääsket eivät kiusaa ja kaljakin on kylmää. Eli sim-korttia vaille valmista. Ja koska riistakamera vähemmän soittelee minnekään, niin datallinen versio. Koska ajatus on ihastella avara luonto-materiaalia rajattomasti ja ilman huolen häivää, niin rahallahan sitä saapi vaikka minkälaisia liittymiä. Allekirjoittanut on juuri vaihtanut DNAlta liittymänsä Telialle, (koska ensin mainittu oli vaan paska liittymä moneen otteeseen mehtuusyksynä 2016 + aspa oikein kunnon ripalia) niin liittymän tarjoajan kohdalla ei suurempia ihmettelyjä kerennyt tekemään.
Pähkäilyä sitten aiheutti liittymän valinta: otakkonää 1Gt datakatolla olevan liittymän (6,90 euroa/kk Telian asiakkaalle) vai rajattoman (16,90 euroa/kk). Kamera kun toimii tuolla 3G:llä, niin siirtonopeuden (jopa 21MB/s) kasvu kompensoituu sitten myös korkeamalla liittymähinnalla. Jaa että MIKSI(?!) noin kallis liittymä? Koska ”worst case scenario” –> siellä se hirvilauma + karhu + lohikäärmeet temmeltää kameran edessä koko päivän. Kuvaa ja videota pukkaa niin että tallennusvälineet kuumenee. Uovision UM785 3G Plus voidaan laittaa lähettämään jopa 12MP resolla 4MB kuvia sekä 10s pätkiä 1080p-videoleikkeitä (koko noin 20MB) (muistikortille on mahdollista tallentaa 1080p (FullHD)-videota 60s pätkiä).
Lainataan viisaammilta, eli osoitteesta http://www.kettunet.com/riistakameroiden-liittymista/ otettu hieman kaavaa –>
Riistakameran liittymää valittaessa kannattaa tiedostaa muutama asia. Monella operaattorilla on edullisimmissa liittymissä datakatto. Eli hintaan sisältyy tietty määrä dataa kuukaudessa, jonka jälkeen ylimääräinen käytetty data hinnoitellaan erikseen. Eikä se ole yleensä kovinkaan edullista. Paljonko lähettävä kamera sitten kuluttaa dataa kuukaudessa? Karkeasti nykyisissä kameroissa suuremman sähköpostikuvan koko on 500 kt (kilotavua) ja 5 sekuntia pitkän videon koko 5 Mt (megatavua). Koot voi tarkistaa oman kameran lähettämien tiedostojen ominaisuuksista. Datan tarpeen voi sitten helposti laskea näistä tiedoista. Jos esimerkiksi datakatto on 2 Gt (gigatavua)/ kk, niin edellä mainitun kokoisia kuvia mahtuu datakattoon karkeasti laskettuna 2 000 000 000/ 500 000= 4000 kpl. Ja päivää kohti kameraa saa lähettää niitä sitten keskimäärin 4000/30 = 133 kpl. Videoita puolestaan 2 000 000 000/ 5 000 000 = 400 kpl. Tämä tekee päivää kohden keskimäärin 13 kpl.
Nonni, eli Telian halvempi liittymä tarjoaisi siis kameralle mahdollisuuden lähettää päivää kohden 4MB kuvia: 8 kpl ja 10s 1080p videoita 20MB: 1,7. Hitusen pitäisi jännässä kyllä allekirjoittanutta. Olla nyt kyttäämässä ettei jokaista rastaan siiveniskua ole lähettämässä, tai sitten maksaa naama näkkärillä kun karhuvideota tuuppaisi eetteriin :D. Eli rajaton it is.
Myös täältä haettu arvioita videotiedostojen koosta. Suosittelen molempia edellä mainittuja sivustoja lisätietoja Uovisionista kaipaaville.
Kohta 2. Muistikortti. Riistakameran toimituspaketin sisällön uupuessa muistikorttia, (ja koska kamera tukee WiFi-SD-kortin käyttöä) niin tilaukseen iskettiin tämä SD 32Gt WiFi-muistikortti. Kiinanmarkkinoilla hintakin (noin 35 euroa) vielä ihan kohdillaan, ei haittaa ihan niin tolokuttomasti jos paljastuukin täysin sudeksi. WiFiä siksi kokkeilla, että jos kerran kuusen latvukseen kameran nakkaa niin ei tarvitse joka kerta liaanilla hyökkiä tiedostoja lataamaan kamerasta pois. Britti-eleganssilla siirrämme tiedostot esim. puhelimeen suoraan kuusen juurella ilman PERKELEENMOISTA HÄRDELLIÄ. Tai sitten härdellin kanssa, jäämme jännällä odottamaan kokemuksia.

Kohta 3. Lisävirta. No pirkule, arvaattehan työ mitenkä mukavaa se on kun kesken kaiken huvin patterit simahtaa. Elämän monet antikliimaksit jo koettuna parempi varautua oikein järeään akkuun ettei hupi lopu kesken eikä kyylän tarvitse ilmineerata olemassaolostaan salakuvattaville. Tämäpä vuoksi tilaukseen erinomainen valmis akkupaketti riistakamera.com:lta. Hintaa heinäkuussa 2017 hitusen alta 40 euroa, ja pakettiin kuuluu kiinaihme 6V/10Ah/20Hr lyijyhyytelöakku, laturi sekä 6V akkukaapeli. (ps. Ja tuli muuten päivässä, kiitos matkahuolto 2017). Painoa akulla sen verran että joutunee järeämmän kiinnittimen kehittelemään että pysyy kameran perässä. Jännällä jäämme odottelemaan tästäkin käyttökokemuksia.


Kohta 4. Paikka kameralle. Mahdollisesti juhla mokka ja puteli terävää teki tehtävänsä. Tätäkin jäämme niin pirunmoisessa jännässä oottamaan. Tietääköhän metänomistaja että toiveissa olisi yksi petäjä pistää 2m korkeudelta nurin… sanoinko tuon juuri ääneen?
Kohta 5. Houkutin. No eikai niitä nyt paljoa ole vara valita tässä vaiheessa, kepin nokkaan köntsä suolaa ja hyvä tulee? (note to self: älä nyt hitto ole tekemässä vielä mitään hehtaarin riistapeltoa.. <- tuo nyt muistutuksena itselle kun ei heti ole pitäjän kaikki elukat + krapulasta tärisevät paljasjalkaset lipomassa kiveä kameran edessä).
Täydennetään tekstiä kokemusten karttuessa… /AL 13.07.2017
6. Kameran asetukset. Jumankekka taas mitä härdelliä. Tilannehan siis se että Telian rajattomalla nettiliittymällä pakattu SIM-kortti saapui postitse 2vrk nettitilauksen jälkeen. PIN-koodin kyselyhän pitää näistä SIM-korteista poistaa, joten käytätin puhelimen kautta varmistaakseni että ko. elämänhankaloittaja on otettu pois (muistellen kaiholla edellistä kertaa kun sama härdelli piti kokea). Varahan ei venettä koskaan kaada, mutta näköjään näissä puhtaissa nettiliittymä-SIMssä ko. ominaisuus onkin jo automaattisesti otettu pois. Eli turhaan tein 😀 (paitsi että tulipa varmistettua että numeroa on käytetty johonkin nettiluottohakemuksen tekoon ennen meikäläisen omistajuutta, kyllä veri pakeni päästä kun alkoi puhelimeen tekstiviestejä tipahdella o_O). Mutta mitäpä sitten piti tehdä että saapi kuvaa pukkaamaan eetteriin. No ensiksi sellainen asia kuin
- 6.1 Liittymän aktivointi
No vi***u. Tottakai. Intopinkeenä SIM-korttia tunkemaan eri laitteisiin, ja sitten luet lähetyspaperit; Käy aktivoimassa liittymä, tapoja A, B ja C. Valitsin vaihtoehdon A, eli suoraan pankkitunnuksilla Telia:n asiakaspalvelusivuston kautta aktivointi. Ilokseni ilmoitus että mennee varmaan vuorokausi kaksi ennenkuin on toiminnassa. No kilin kassit sentäs.
Sitten tuo SIM-kortin asennus: onneksi mukana on nano-SIM:n adapteri niin saapi tuikattua mukavasti kortin paikalleen. Paitsi että ns. hankalamman kautta, eli kortti on tuolla adapterin ja kotelon kannen välisessä avaruudessa. Melkein piti pinsetit hakea että sai kortin pysymään adapterissa ja kourittua kortin paikalleen.

- 6.2. Muistikortin asennus/valinta

Niin, Gen3:ssa onkin tullut tarkennuksia muistikortin valintaan (arvatkaa kuka ei lukenut näitä ennen WiFi 32GB muistikortin tilausta…). Eli punaisella tärkeimmät kohdat. Toivottavasti tuossa tilatussa kortissa ei vaan ole liian nopea kirjoitusnopeus, koska yhtään itseäni tuntien olisin tod näk yrittänyt etsiä sen muistikorttien ferrarin…
- 6.2. Laitteet puhumaan keskenään
(Huom! Nyt siis oiotaan suoraan ohi kameran näpyttelystä tietokoneohjeistettuun asetusten määrittelyyn! joo, kyllä allekirjoittanutkin ensin näpytteli sormet verillä asetuksia käyttöoppaan ohjeistuksen mukaan ennenkuin tajusi että helpompikin keino on…) Ohjeistus mitä Uovisionin käyttöoppaasta laitteen käyttöönottoon saapi:

Nonniin, elikkä kohtaan 6 asti tarvitaan itse riistakameraa. Tämän jälkeen muistikortti irrotetaan riistakamerasta ja siirretään tietokoneen lukijaan (tässä vaiheessa kun tajuat että oma koneesi on applen tuote niin johan sitä taas luojaansa kiittää). Eli ethän sie millään saa sitä ohjelmaa käyntiin omppukoneella, voi ****.
Vaihtoehto B! (omppukoneelle esimerkiksi, toimii myös PC:llä) googlettelet niin maan perkeleesti ja kiroat kaikki syvimpään helekuttiin, ennekuin löytyy oheinen linkki: http://riistakamera-asetustyokalu.eranetti.fi/ ! Nonniin, nyt saapi tehtyä määritykset siten että ne tehdäänkin ensin koneella, ja siirretään tiedosto muistikortille (ps. muista tyhjentää kortti kaikesta höpöhöpöstä aina silloin tällöin). Siitäpä sitten kortti koneelle ja päivittelemään.
(Johtuko sitten kuitenkin omasta osaamisesta vai mistä, mutta tuskastumisen hien noustessa otsaan taivuin kuitenkin hakemaan työpaikan PC-läppärin ja tein Vaihtoehdon A mukaiset määrittelyt, ja loppupeleissä helpommalla pääsin. Mutta aina pitää olla vaihtoehtoja…).
Tästä eteenpäin suosittelemmekin tekemään kuten käyttöopas ohjeistaa; oikeat lähetysosoitteet, ”käskyttäjäpuhelimen” numero jne., linkki käyttöoppaaseen, sivulta 9 alkaa erinomainen opastus.
- 6.3. Etäohjaus puhelimella – APP!
Erinomainen lisä käytettävyyteen on tekstiviestikoodien sijasta hyödyntää valmista applikaatiota, mikä lähettelee toivotut komennot riistakameralle puolestasi sinun suotta miettimättä mitä eri koodin pätkää tarvitsee naputella tekstiviestinä. Ohessa linkki applikaation sivulle: https://www.uovisionsuomi.fi/tuote/uovision-um785-3g-camctrl-app/. Siellä näyttäisi olevan isoimmat käyttöalustat tuettuna ohjelmalle. Ohessa kuvakaappauksia android-puhelimen näkymästä. Sovelluksella voi hallita useampiakin Uovisionin riistakameroita.
Ennakkohuomio! Useita määrityksiä voi lähettää ns. monikomentona, löytyy viimeiseltä välilehdeltä. Tämä on ehkä suositeltavampaa kuin erillisinä tekstiviesteinä lähettely.
Sovelluksen ensimmäisellä ”Yleinen” -välilehdellä pääsee suorittamaan nopeita käskyjä kuten ”pakotettu” kuvan ottaminen tai esimerkiksi kameran lukitus. Myös WiFi-kortin hallinta onnistuu täältä.
Sovelluksen Yhteydet -välilehdellä voi suorittaa kameran peruasetuksia liittyen datan lähettämiseen ja mm. vastaanottajien määrittelyyn.
Kolmannella ”Kamera” -välisivulla tapahtuukin sitten riistakameran ns. hienosäätö, eli laukausuherkkyyden, kuvaustilan ja videotilan määrittelyt jne. Kaikenkaikkiaan puhelimella toimii näppärästi asetusten muuttaminen etänäkin. Ja kustantaa toki sen tekstiviestin hinnan/muutos.
20.07.2017 Mennessä Uovisionia on testattu pelkästään kuvaamalla koirahäkkejä, ja näyttää sille että ei tartu millään herkkyydellä häkkien sisällä liikkuvien koirien liikkeisiin, mutta mm. sivussa/kauempana tapahtuva auton liikahtaminen rekisteröityy kylläkin. Tämä tulee huomioida riistakameran paikan valinnassa: kohtuullisen aukea paikka missä häiriöitä/esteitä olisi mahdollisimman vähän.
Päivitysilmoitus: Tulossa (Havaintoja ja Selvittelyä): Uovision UM785-HD 3G Plus – Elo riistakameran kanssa, ei ihan niin helppoa kuin voisi olettaa… – Karhunvartijan