MyDogDNA-vertailua; Turkin väritys

Kuten muutamista vihjeistä on voinut päätellä, koiramme ovat väritykseltään kuin yö ja päivä: Valkko lähestulkoon koko-valkea (päässä tummaa väritystä), Orasta valkeaa löytyy hieman rinnasta sekä vatsasta. Joten onkin mielenkiintoista tietää mistä nämä värit oikein tulevat.

Jos oikein innostuu ja se ajankohtaiseksi tulisi, niin näiden perusteellahan voisi tehdä valistuneen veikkauksen myös minkävärisiä edustajia mahdolliseen yhdistelmäpentueeseen tulisi.

(Pahoittelut jos kuvat jäävät pieneksi eri laitteilla katsellessa).

Lyhyesti ensimmäinen osa väreistä:

  • Aivan identtiset genotyypit molemmilla koirilla.

Lyhyesti toinen osa väreistä:

  • Ainoa ero löytyy (Tadaa!) Värilokus S (MITF-geeni): Plebald-kirjavuus (tämä täytyy vielä googlettaa..) tai äärimmäinen valkokirjavuus
    • Ora: -/INS, Valkko:INS/INS

”Koirien turkin valkokirjavuus vaihtelee lähes täysin valkoisesta minimaaliseen valkoisuuteen. Valkoisen värin määrä turkissa määräytyy sekä perintötekijöiden että pigmenttisolujen kehityksen aikaisten sattumanvaraisten tapahtumien perusteella. SINE insertio MITF-geenin läheisyydessä on assosioitu valkoisen värin ja laikkuisuuden kanssa osassa koirarotuja.

Koiran turkin väriä määrittävät monet perinnölliset tekijät. Valkoisuus ja laikukkuus johtuu MITF-geenin monien mutaatioiden yhteisvaikutuksista ja muiden geenien interaktioista. SINE insertio noin 3 kiloemäksen päässä MITF-M (pigmenttisoluille spesifiMITF-transkripti) transkription aloituspaikasta on assosioitu kokonaan valkoisen värin ja laikukkuuden kanssa joissakin koiraroduissa. Koirat, jotka ovat homotsygoottisia insertion suhteen (sp/sp; INS/INS), ovat yleensä lähes valkoisia tai niillä on paljon suuria valkoisia laikkuja. Joissakin roduissa heterotsygooteilla (S/sp; +/INS) on kaulansa ympärillä valkoinen kaulus sekä valkoinen karva vatsassa ja raajojen sisäpuolella. Koirat, jotka eivät kanna tätä insertiota (S/S; +/+) ovat joko kokonaan värillisiä tai niillä saattaa olla vähän valkoista varpaissa ja hännänpäässä.

Kokonaan valkoisilla koirilla esiintyy tavallista useammin kuuroutta. Noin 2% valkoisista koirista on kuuroja molemmista korvistaan ja 18% toisesta korvasta. 

On tärkeää ymmärtää, että tämän lisäksi myös muut perintötekijät sekä tapahtumat pigmenttisolujen kypsymisessä ja migraatiossa vaikuttavat valkoisen värin laajuuteen.”

– MyDogDNA 29.06.2016.

Erhm… Valikoiva kuulo voi siis olla ihan totta.

Vastaa, vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s