Sokka irti – vielä 15 päivää

Odottavan aika on pitkä. Alla alkaa olemaan jo noin 9kk verran linkkujen aukasun odottelua (mehtuukausi loppui meidän osalta joulukuun ensimmäisinä päivinä). 15 päivää ja sitten alkaapi se armoton metässä ravaaminen ja hamuilu kohden vuoden merkkitapahtumia. Tänä vuonna meidän alueella hirvilupien määrä tipahti neljänneksen, joten taitaa käydä niin että Oralle ei saada tänäkään vuonna kaatoa. Vähän latistaa toki tunnelmaa, mutta noh, se on sitten koitettava saada KVA;ksi nakku ilman kaatoja. Tiiä sitten mitenkä hyvä tulisi jos olisi edes veren makuun päässyt.

Noh, jotta sitten saavutettaisiin niillä toissijaisilla rintamilla meriittiä, niin ei passaa jäädä itsesääliin sikiöasennossa makaamaan. Laikoilla harrastamisen kruununjalokiviä ovat erilaiset mestaruuskisat. Vähän taipumuksista riippuen Oran kanssa katse on hirvenhaukkuotteluissa, Väärtillä ovet ovat raollaan vielä vähän joka suuntaan. Mitä se sitten vuonna 2018 tarkoittaapi että olisi edes pieni mahdollisuus (hirvenhaukun) arvokisoihin osallistua? Aloitetetaan pohdinta tapahtumien nuorten ja kauniiden kautta itse päätahtumaan.

(Hirvenhaukkukisoista vähemmän tietäville infoksi; kokeesta max pistemäärä on 100p. Koirat voivat saada tuloksia HIRV1 (100-70p) HIRV2 (69.75-60p) ja HIRV3 (59.75-50p). Lisätietoa koemuodosta esim: HIRV-kokeen Palkintotuomarin kurssimateriaali koiratietokannasta. 

Erraushaukkujen valintasääntö kuvakaappaus 05082018

Erraushaukut ovat nuorille laikoille tarkoitettu hirvenhaukkukisa (linkki tapahtuman sivuille). Tänä vuonna kisat ovat 30.11.2018 Toivakassa (kuten vuonna 2017). Matkaa Sodankylästä tapahtumapaikalle 705km, nilkkaa oikaisematta noin 8h ajomatka. Karhunvartijalla on sinällään mielenkiintoinen tilanne, että molemmilla koirilla on iän puolesta osallistumismahdollisuus (ikä alle 36kk kisapäivänä). Se missä sitten tehdäänkin töitä osallistumisoikeuden saavuttamiseksi on tämä: Viimevuoden valintaprosessin perusteella (ks. juttu viime vuodelta) Väärtille tulee saada kaksi kohtuullisen hyvää HIRV1-tulosta (yksi päiväkokeesta) ja Oralle nyt riittäisi yksi hyvä HIRV1:n vaikka pitkästä kokeesta. (Väärtillä ei vielä yhtään koestarttia alla, Oralla 82p päivän kokeesta paras suoritus viime syksyltä). Viime vuonna valittujen koirien minimi yhteispistemäärä huiteli siinä noin 156 pojon tietämillä, eli jos Oralle saisi sellaisen toisen kasikymppisen niin tilanne voisi olla aika kohtuullinen. Kasikymppiseen tarvii olla jo aika hyviä kennelhirviä tiedossa ettei mene löytöhaukku käsille ja siten koko koe reisille.

Kalinkahaukut valintasääntö kuvakaappaus 05082018

Kalinkahaukut ovat sitten taas laikanarttujen ihan oma kisa 5.10. (linkki kisasivuille). Tänä vuonna kalinkahaukut ovat ns. lähikisa Karhunvartijan poppoolle, vain pikkusen yli 300km Taivalkoskelle, sehän on niin sanotusti ”päiväreissu”. Viime vuonna kisa täyttyi hyvästikin, eikä tarvinna arpoa koiria kokeeseen. Minimisuorite kisaan päästäkseen (kaikkien peruuntumisien, [yleensä syynä juoksut tahi koiran sairasloma] yms jälkeen) oli yksi HIRV1-tulos noin 75p tuloksella edeltävältä kaudelta (vuodelta 2016). Eli suomeksi, jo yksi palkintosijaan oikeuttava tulos kuluvalta kaudelta on aika hyvä lähtökohta Kalinkahaukkuihin päästäkseen. Eli kaikki laikanakkujen omistajat, nyt kannattaa käyttää koiraa kokeessa niin saapi kultaisen pääsylipun tutkakisaan. Oran kanssa pidetään vielä tähtäimenä sellaisen 80:n tulos erraushaukkujen kovemman vaatimustason vuoksi.

Se mikä tässä kalinkahaukkujen valintasäännössä laittaa pään sekaisin on nämä painostusjärjestykset. Erraushaukuista näistä päästiin jo eroon kevään 2018 valintasääntöpäivityksen yhteydessä. Vaan vielä nakkukisoissa pitää muistaa että jos toisella koiralla on kaksi HIRV1-tulosta (vaikka ne hikiset 70+70=140) niin ohi mennään että heilahtaa esim 90+69=159 haukkuneesta koirasta. Siihen sitten vielä se pään raapiminen pitkien ja päivänkokeiden ”arvosta” kun laitellaan tuloksia järjestykseen. Puhumattakaan että ”…toinen tulos voi olla kuluvalta kaudelta”, eli sanatarkasti luettuna kun viimeisistä paikoista taistellaan koirien välillä joilla on vain yhdet tulokset, toisella edelliskaudelta hankittu 71:n on parempi kuin kuluvan kauden 70:n.

Vaan näillä mennään tämä syksy ja kahdella hyvällä HIRV1-tuloksella ei tarvihe todennäköisesti hirmuisesti päätään näillä rasittaa. Eiköhän tästä vielä kuitenkin kahvipöytäkeskustelua saada viritettyä kisojen lähestyessä :D.

Laikojen SM kisa valintasääntö kuvakaappaus 05082018

Laikojen SM-kisat järjestetään armon vuonna 2018 Suomen Keiteleellä (9.11., linkki kisasivulle). Matkaa Sodankylästä noin 600km, riippuen siitä haluaako ajaa tutkilla koristeltua reitistöä vai stressitömämpää maisemareittiä. Viime vuonna laikojen tärkeimpään kisaan pääsi muistaakseen noin 165 pisteen yhteistuloksella (saattoi olla enemmänkin, vaan tältä osin joutuu muistin varassa leikkimään).

Jos nyt haluaisi hieman ennakkoon arvata mistä tulenee mussutusta niin se on tämä:

Laikojen SM-hirvenhaukkuotteluun enintään neljätoista (14) vähintään kaksi HIRV-1 tuloksen haukkunutta laikaa. — Valintapisteet saadaan laskemalla yhteen kaksi (2) parasta palkintosijaan oikeuttavaa HIRV-tulosta (vähintään HIRV-3), joista toisen tulee olla kuluvalta kaudelta ja toinen voi olla edelliseltä kaudelta… (lainaus 05.08.2018).

Nonniin, eli vaihe 1 ja ehdoton ehto: Kaksi HIRV1:stä pittää olla. Toinen vaihe: Lasketaan yhteen kaksi palkintosijaan oikeuttavaa tulosta (HIRV1-3 siis). … En tiedä voiko toinen kumota toista enää paljoa enempää. Puuh, *facepalm*. Luetaanko tämä nyt niin että jos joskus hamassa menneisyydessä koiralla on tilillään kaksi HIRV1:stä, niin niillä on merkitystä ja sitten vasta lasketaan näitä tuoreempia tuloksia? Ja tuoreet tulokset nyt voi olla sitten vaikka 50+50, mutta kun vanhemmista tuloksista löytyy kaksi HIRV1:stä? (vrt. nuori koira jolla on alla vain tulokset 90 ja 69 kuluvalta kaudelta)… Luoja, ota miut jo pois täältä… Eli SM-kisojen suhteen aikalailla turhaa edes koittaa tehdä rankingia, sieltä paukutellaan tulla ohi aikalailla mielenkiintoisilla mönöövereillä kuitenkin. Suomeksi sanottuna, kyllähän tässä on vielä jätetty pienoinen varaus vanhempien koirien ohituskaistalle.

Summa summarum, kun miettii oman navan ympärystä niin tosiasia on että syksyllä tulisi Väärtille paukutella aika nopessa tahdissa kaksi hyvää HIRV1:stä (toinen päiväkokeesta), Oralle riittäisi sellainen reippaan 80-85:n tulos, joko pitkästä tahi päiväkokeesta. Sellaisilla tuloksilla voisi olla mahdollisuuksia päästä jonkinmoiseen tutkakisaan. Ja ihan tosissaan toivoa ettei olisi siellä häntäpäässä valintalistalla, nimittäin pienimuotoinen kikkeli saattaisi kasvaa otsalohkoon sitä värkkäämisen määrää seuratessa.

Kisakatselmoinnin lopputulemana pitää yrittää ponnekkaammin viedä tuota valintasääntöehdotusta eteenpäin, vaikka sitten seuraavassa Laikajärjestön vuosikokouksessa.

Vastaa, vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan